Septitankit tyhjäksi satamissa

Kesän helleloman ehdoton kohokohta oli veneretki heinäkuussa. Ilman lämpötila retkipäivänä oli yli 30 astetta. Pelkkä lempeä merituuli rauhallisesti matkaavan paatin kyydissä olisi riittänyt, mutta pääsimme pulahtamaan veteenkin – kunhan ensin varmistimme, ettei ankkuripaikalla ole sinilevää.

Matkaan lähdettiin siksi, että veneen septitankki piti tyhjentää. Opin tuon uuden sanankin sinä päivänä. Googlaamalla selvisi, että septitankki on esimerkiksi veneissä vessan yhteydessä oleva jätesäiliö. Säiliö tyhjennetään oikeaoppisesti satamissa imemällä se tyhjäksi jätepumpulla viemäriin meneväksi.

Mutta veneilykeskusteluissa kävi ilmi, ettei pienvenesatamissa usein ole tyhjennysmahdollisuutta. Karmeimpana vaihtoehtona on tyhjentää vessajäte mereen. Meri on laaja, sanotaan. Sinne luulisi mahtuvan kaiken, mitä sinne keksii kaataa ja laskea. Ja moni sen vaihtoehdon taitaa valitakin.

Nyt jos koskaan pitäisi herätä havaitsemaan meren tila. Sinileväkeskustelu kävi tänä kesänä kuumana. Jotta seuraavat sukupolvetkin voisivat uiskennella merivedessä, voitaisiin kunnostautua maana, jonka aloitteesta tuo ehkä mitättömältä tuntuva roskaaminen saataisiin loppumaan. Roskat ja jätevedet satamiin oikeaoppisesi siis. Se ei ole vaiva eikä mikään.

Septitankin tyhjennystä venesatamassa.
Septitankin tyhjennystä venesatamassa.
  • 06.08.2018
    • Septitankki
    • Veneretki
    • Pienvenesatama
    • sinilevä
  • 0 kommenttia
*
*
*
kahdeksantoista plus kymmenen numeroissa =