Suuri virta on oiva matkakirja Kiinasta
Kiinnostukseni Kiinan monipuolista kulttuuria kohtaan on iso. Olen kuitenkin vain piipahtanut Kiinan lentokentällä matkalla toisaalle. Tiedän kertomukset junista, joihin ahdetaan väkeä. Ja sen, että pohjoismaisia ihmisiä ihmetellään, kun he ovat niin pitkiä. Kiina on jäänyt näkemättä.
Tiedonjanoani olen sammutellut uutisista ja satunnaisista tietokirjoista. Olen myös haastatellut kiinalaisia liikemiehiä it-bisneksen tiimoilta Suomessa. Tehnyt juttuakin heistä. Mutta olen kokenut Kiina-tietämykseni perin laihaksi. Ja kun haastateltavien taustat pitäisi hyvin selvittää, se on ollut melkoisen haastavaa.
Kirjastosta sitten bongasin kirjan Suuri virta: matkalla Kiinan kääntöpuoelella. Tekijöinä ovat Kiinaa parikymmentä vuotta säännöllisesti kierrelleet Anna-Liisa Huhtala-Fiskars ja Jarmo Uusi-Rintakoski. Uusi-Rintakoski on tekstin kirjoittamisen lisäksi kuvannut Kiinaa. Löysin kirjasta sekä tietorikkaan että upean visuaalisen Kiina-tietopaketin karttoineen.
Ja näyte kirjan alkulehdiltä: ”Konkreettisesti me, kaksi suurten ikäluokkien vanavedessä kasvanutta suomalaista, teemme tänä jouluyönä 2013 matkaa kohti Mekongin rannalle rakennettua Jinghongin kaupunkia, ja vielä pari päivää sitten olimme paikannettavissa Sichuanin maakuntaan, Kiinan ydinmaille, sinne missä pohjoinen ja etelä kohtaavat ja missä vauras itä muuttuu köyhäksi länneksi. Kun hetken viivähdimme maailman suurimmaksi kaupungiksi mainitussa Chongqingissa, missä sisemmällä kehällä asuu seitsemisen miljoonaa ihmistä ja koko hallintoalueella 37 miljoonaa, ne miljoonat tunsi luissaan.”
Ahmin rikasta sisältöä kuin reppureissulainen ikään. Lähestymistapa sopi minulle, joka on matkaillut omatoimisesti melkein aina. Kirjan sujuvasti soljuva tarinat tukivat reppumatkailijan filosofiaa. Tämän kirjan olisin mieluusti lukenut jo kiinalaisia it-henkilöitä haastatellessani. Paras anti oli, että kirjan myötä koen matkailleeni Kiinassa, jos matkani siihen suuntaan eivät toteudu.
Olisin mieluusti löytänyt kirjan aikaisemmin. Tietokirjojen ilmestymisestä kun on hankala saada tietoa. Ilokseni löysin nyt tuoreen sivuston, jolta tänä vuonna ilmestyneet tietokirjat löytyvät: http://www.tiedonjano.fi/. Sinne kaikki selailemaan runsasta tarjontaa.
- 17.09.2016
- 0 kommenttia