Hei me kävellään

Tiedeuutiset toitottavat, että säännöllinen kävely edistää ihmisen terveyttä monella tavalla. Kävelyä ei kuitenkaan arvosteta, jos miettii asiaa Helsingin ulkoiluvirastosta saamani, parin vuoden takaisen kommentin perusteella. Tiedustelin mahdollista talvikävelyreittiä Helsingin Haltialassa. Se sai kylmän vastaanoton ulkoilupäälliköltä: ”Talvisin Kuninkaantammentie on kunnostettu hiihdon käyttöön.”

Kysymys oli vaatimaton yritys puolustaa kävelijöiden oikeuksia suositulla ulkoilualueella. Virikkeenä kyselylle silloin oli nyt jo mediassakin usein uutisoitu laturaivo. Kun luonnossa liikkumiselta haetaan kuntoa, mielenrauhaa ja rentoutumista, alueelle luulisi mahtuvan eri lajien liikkujat.

Kävelyn terveysvaikutuksista ei ole syytä kiistellä. Viime aikoina juuri kävelemisestä on julkaistu monia tutkimuksia. Niiden perusteella säännöllinen käveleminen torjuu kansantauteja, ylläpitää lihaskestävyyttä ja parantaa unta puhumattakaan painonhallinnasta. Hyötyjen saavuttamiseksi kävellä pitäisi viikossa noin 2,5 tuntia, vähimmäisaika on vain 10 minuuttia reipasta liikuntaa.

Kävelystä hyötyvät kaikki ikäryhmät. Helsingin Sanomat julkaisi 17.1.2019 tiedesivuillaan artikkelin, jossa se siteeraa Neurology-lehden tutkimusartikkelia. Artikkelin mukaan ”runsaasti liikkuvien ikäihmisten muisti ja ajattelu pysyvät terävämpinä kuin vähemmän aktiivisten ikätovereiden”. Eikös tässä olisi halpa keino edistää ikääntyneiden hyvinvointia ja terveyttä nuoremmista puhumattakaan?

Jäistä menoa.
Jäistä menoa.
Koulutie.
Koulutie.
Hei me pyöräillään.
Hei me pyöräillään.
Ulkoilua kaikille.
Ulkoilua kaikille.
*
*
*
seitsemän miinus yksi numeroissa =